Cenové podmínky   Technické podmínky   Terminologie     Klasifikace     Kontakty

TP 800-2 Zakládání objektů

22 – Piloty

Piloty ze železového betonu

Piloty ze železového betonu jsou prefabrikované stavební základové prvky přenášející zatížení ze stavebního objektu na základovou půdu do hloubky. Obsahem standardu je přesun pilot k beranidlu, nasazení a upevnění ochranného čepce na hlavu piloty, upnutí k lanu navijáku, zvednutí a postavení na terén nebo dno řečiště, zajištění proti vychýlení z polohy, obsluha, zajišťování a posun stroje podle postupu beranění až do vzdálenosti 10 m, při stražení prováděném lodí i zajišťování plavidla, uvedení stroje do chodu po předchozím nastražení piloty, beranění do potřebné hloubky, obsluhu, řízení a ošetření stroje, současné sledování a vyrovnávání piloty do požadovaného směru a polohy, zastavení stroje po zaberanění, sejmutí ochranného čepce, zajišťování stroje a při beranění prováděném z lodí i zajišťování plavidla, dále rozrušení hlavy zaberaněné piloty pneumatickým nářadím, odstranění betonu rozrušené části piloty, očištění a rozložení vyčnívající ocelové výztuže a její přivázání k výztuži další konstrukce nebo uříznutí jednotlivých prutů výztuže plamenem a jejich odložení, příprava autogenu a nářadí, přemisťování od piloty k pilotě do vzdálenosti 10 m.

Úprava ocelových pilot

Úprava ocelových pilot slouží k přípravě ocelových prvků co do délky a tvaru před jejich zaražením nebo zaberaněním. Obsahem standardu je příprava autogenu s příslušenstvím, proměření a uřezání piloty nebo jehly na potřebnou délku, zahrocení konce piloty a vyříznutí manipulačního otvoru o průměru 2,5 až 5 cm, veškerá manipulace s pilotou nebo jehlou.

Nastražení a zaberanění ocelových nebo dřevěných pilot

Nastražení a zaberanění slouží k umístění piloty do polohy předepsané projektem za účelem přenášení zatížení ze stavebního objektu na základovou půdu. Obsahem standardu je přesun pilot k beranidlu, nasazení a upevnění ochranného čepce na hlavu piloty, upnutí k lanu navijáku, zvednutí a postavení na terén nebo na dno řečiště, zajištění proti vychýlení z polohy, obsluha, zajišťování a posun stroje podle postupu beranění až do vzdálenosti 10 m, při stražení prováděném z lodi i zajišťování plavidla, při ručním beranění odměření místa beranění, potřebné předražení otvoru do země železným průbojem, nastražení ocelové jehly a zaražení ruční palicí do potřebné hloubky a polohy, odříznutí konce zaberaněného dřevěného kůlu, nebo při strojním beranění uvedení stroje do chodu po předchozím nastražením piloty, beranění do potřebné hloubky a polohy, obsluha, řízení a ošetřování stroje, po zaberanění zajišťování stroje, sejmutí ochranného čepce, proměření a odříznutí hlavy dřevěné piloty a při beranění prováděném z lodi i zajišťování plavidla.

Vytažení ocelových nebo dřevěných pilot

Vytažení ocelových pilot se provádí je-li předepsáno projektem a piloty jsou zaberaněny pouze dočasně. Obsahem standardu je pro ruční vytažení uvolnění zaberaněné ocelové jehly nebo dřevěného kůlu poklepem ruční palicí nebo odkopem horniny, vytažení ručně nebo pomocí ručního zvedáku, očištění a odložení, pro strojní vytažení se jedná o uvolnění zaberaněné piloty, upnutí ke strojnímu navijáku nebo vytahovači, vytažení, očištění a uložení, obsluhu, zajišťování a přemisťování stroje s příslušenstvím až do vzdálenosti 10 m, při vytahování pilot prováděném z lodi i zajišťování plavidla.

Opracování kůlů nebo pilot ze dřeva

Opracováním se rozumí nutná úprava dřevěných kůlů a pilot pomocí ploché oceli před jejich použitím pro zaberanění. Obsahem standardu je výběr kulatiny nebo tyčoviny, podložení nebo uložení na pracovní kozy a připevnění tesařskými skobami, proměření a provedení výřezu strojní pilou, přitesání nebo přiříznutí hrotu piloty nebo kůlů, zkosení hran silnějšího konce piloty pro nasazení železné zděře, provedení úchytných důlků na hlavě piloty, osazení a přibití železné botky na zahrocený konec piloty, naražení zděře na hlavu piloty a její odložení.

Nastavení pilot ze dřeva

Nastavení piloty ze dřeva slouží k prodloužení zaberaněné piloty. Obsahem standardu je výběr kulatiny, proměření a provedení úpravy podle způsobu nastavení (přeplátování), přesun k zaberaněné pilotě, úprava hlavy piloty, nasazení nástavce s potřebným provedením šroubových spojů.

Zřízení výplně pilot nezapažených nebo zapažených, s ponecháním nebo vytažením pažnic

Výplň pilot znamená vytvoření piloty do zapaženého nebo nezapaženého vrtu prostřednictvím betonu prostého, železobetonu nebo kameniva. Obsahem standardu je při výplni železobetonem osazení ocelové výztuže (armokošů) do vrtů pro piloty včetně potřebného nastavení a svaření jednotlivých dílců armatury a manipulaci se svařovacím přístrojem, zajištění výztuže proti vychýlení a dále i při výplni betonem prostým osazení betonovacích trub s příslušenstvím, zavádění domíchávače při transportu betonové směsi, postupné plnění betonovacích trub směsí a její zpracování, případně současné vytahování pažnic vrtnými soupravami podle postupu betonáže a jejich uložení v pracovním prostoru, odčerpávání suspenze z vrtu podle postupu betonáže v případě pažení vrtu suspenzí, manipulace s betonovacími troubami, jejich čištění po zabetonování piloty a přemisťování k dalšímu vrtu, v případě výplně kamenivem doprava kameniva do vrtu.

Ocelové zápory

Zápora je ocelová konstrukce osazená do vrtu sloužící ke zřízení pažící stěny. Obsahem standardu je přísun zápory k vrtu, osazení do vrtu, zabetonování spodního konce, provedení základního nátěru, případně svařování a obsyp zápory pískem.

Ocelové pažnice

Pažnice ponechaná trvale ve vrtu je určena jako plášť výplně vrtu. Obsahem standardu je příprava pažnic z ocelových trub na potřebnou délku za použití svařování, manipulace jeřábem a zajišťování vrtu ocelovými pažnicemi.

Trubkové mikropiloty

Mikropilota je stavební prvek z nosné ocelové konstrukce zainjektované do vrtu za účelem přenášení tlakového a tahového namáhání do základové půdy. Obsahem standardu je plnoprofilové vrtání vrtnou soupravou, sestavení mikropiloty ze silnostěnných trubek spojovaných na závit, vyčištění vrtu, vyztužení vrtu trubkou, výroba cementové zálivky a úpravy po injektování (bez injektování).

Hlavy trubkových mikropilot

Pro spojení s konstrukcí jsou určeny hlavy trubkových mikropilot. Obsahem standardu je našroubování nebo přivaření hlavy mikropiloty z ocelové desky a její zabezpečení svarem.

Výztuž pilot

Výztuž pilot z betonářské oceli je nedílnou součástí výplně pilot z betonu železového, zaručující požadované vlastnosti piloty. Obsahem standardu je manipulace se svazky betonářské oceli pomocí autojeřábu, rozvázání svazku betonářské oceli, čtení plánu, rozměření délky, stříhání prutů, označení míst ohybů a ohýbání prutů, svazování do svazků včetně označení štítky, případně výroba armokošů svařováním.

Ledolamy

Ledolamy jsou ochranné konstrukce určené k zabezpečení mostních konstrukcí proti poškození plovoucími ledy. Obsahem standardu je vytvoření konstrukce ledolamu z trámů a řeziva s provedením šroubových a skobových spojů, manipulace s materiálem a s ledolamem pomocí autojeřábu nebo stavebního vrátku, přesun ledolamu po vodě s použitím voru, prámu nebo lodě.

© RTS, a. s. | Lazaretní | 615 00